Acum vine momentul sa schimbam hainele groase de iarna si sa apelam la cele mai lejere, de primavara. La fel fac si animalele, schimba parul dens, care le-a tinut caldura in sezonul rece si raman cu o blana mai subtire, pentru vara. Naparlirea este un proces natural, fiziologic prin care organismul isi intinereste invelisul pilos, fie cu unul mai dens pentru iarna, fie cu unul mai rar pentru vara. Acest proces se intampla primavara si toamna. Naparlirea de primavara dureaza putin mai mult decat cea de toamna, blana de iarna fiind mai densa, formata din doua tipuri de fire, unele mai lungi si unele mai subtiri la majoritatea speciilor. Acest fenomen este evident mai ales la animalele salbatice, la care acest proces este foarte important. La animalele tinute in apartament acest proces de naparlire nu mai este la fel de strict, si de cele mai multe ori este pe tot parcursul anului, in principal datorita asigurarii unei temperaturi constante in locuinta. La acestea procesul de naparlire este mai slab ca intensitate si relativ constant pe parcursul anului. Sunt rase la care procesul de naparlire este mai intens si mai indelungat, cele care au parul cu lungime mai mare ( Ciobanesc German, Terranova, Chow Chow, etc), sau rase la care procesul de naparlire este relativ slab si de multe ori trece neobservat la rasele cu par scurt ( Teckel, Doberman, Brac German, etc). Exista specii fara par la care nu este prezent procesul de naparlire (rasa felina Sphynx) sau rase la care procesul de naparlire este foarte slab. Acestea din urma sunt recomandate persoanelor alergice la parul de animale.
Naparlirea trebuie diferentiata de caderea parului din alte cauze decat cele fiziologice. Pentru a face aceasta diferenta trebuie sa urmarim toate aspectele pielii si parului. In cazul in care pielea are aspect rosiatic, este uscata, crapata, cruste si prezinta prurit avem de-a face cu o afectiune cutanata. Este indicat sa supraveghem acest proces de naparlire si la orice modificare trebuie sa consultam un medic veterinar. O cauza majora in perturbarile de naparlire este reprezentata de alimentatia necorespunzatoare. Multe din problemele de la nivelul pielii sunt cauzate de o alimentatie necorespunzatoare. Nu trebuie sa hraniti animalele cu mancare pentru oameni, trebuie sa le dam mancare speciala pentru fiecare in parte, preferabil sub forma de hrana uscata pentru ca se poate conserva bine in timp. Nu faceti rabat la calitatea mancarii, eventualele tratamente datorate afectiunilor provocate de mancarea ieftina fiind destul de costisitoare. In perioada de naparlire parul cade in cantitati mari si este un factor alergen important pentru persoanele sensibile, aspect agravat si de faptul ca parul se regaseste peste tot, fiind usor si purtat pe calea aerului. Pentru a preveni acest aspect trebuie sa stabilim un program de periere, cat mai des, pentru a elimina firele de par cazute. Pentru periere cel mai indicat este sa folosim o perie foarte deasa, metalica. Inainte de periere, la animalele cu parul lung trebuie sa descalcim parul cu un pieptan cu dinti mai rari, si numai dupa descalcirea completa incepem perierea. In cazul in care parul este foarte incalcit este mai bine sa taiem cu foarfeca partea respectiva si nu sa incercam sa il smulgem provocand durere animalului. Pentru rasele cu parul scurt putem folosi cu succes o manusa cu o suprafata de cauciuc cu care vom peria animalul in sensul cresterii firului de par. Animalul trebuie invatat inca de mic cu procesul de periere, ulterior va fi mai greu de invatat, sau chiar imposibil.
In cazul in care naparlirea are loc in mod abundent putem imbaia animalul cu scopul de a curata parul mai usor. Vom folosi sampon special pentru animale, sau in lipsa acestuia putem folosi sampon de urzica, cel de uz uman. Nu vom folosi sub nici o forma alt tip de sampon de uz uman, substantele din continutul acestora fiind foarte toxice pentru animale si pot provoca dermatite grave. Imbaierea nu trebuie facuta foarte des, spalarea excesiva a pielii provoaca modificari la nivelul acesteia si sunt distruse straturile de protectie de sebum, lasand pielea sensibila la factorii de mediu. Dupa spalare animalul trebuie sters bine cu un prosop si frectionat pana aproape la uscare, si apoi cu aparatul de uscat parul pana se usuca complet. Pentru a ne fi mai usor este bine sa il invatam de mic cu aceste manopere, majoritatea nu agreaza zgomotul produs de aparatul de uscat parul. Dupa ce facem imbaierea nu trebuie sa il scoatem la plimbare cateva ore pentru ca exista riscul de a raci foarte usor.
Pentru a ajuta la refacerea invelisului pilos in urma naparlirii putem administra hrana speciala pentru piele si blanita, sau suplimente mineralo-vitaminice. In acest sens putem administra ulei de peste sau miere naturala. Mierea, in cazul in care nu vrea sa o manance ii putem pune pe nas sau pe labute si prin toaletare va manca mierea, metoda valabila in special la feline.
Este important sa aspiram mai des in casa in perioada de naparlire, sa stergem praful mai des cu lavete umede.
In primavara apar si alergiile provocate de polen in principal, si daca stim ca avem un companion sensibil este indicat sa il supraveghem atent si sa urmarim orice semn ce poate prevesti o afectiune alergica. Primele semne, in majoritatea cazurilor, sunt la nivel cutanat, sub forma de pete rosii care se pot transforma in mici vezicule. In afara de semnele cutanate poate apare si un prurit local sau generalizat si in cazurile mai grave cu edeme locale sau generalizate. In momentul aparitiei edemelor, acestea apar de la cap spre coada, si trebuie intervenit rapid medicamentos, trebuie chemat un medic veterinar. Riscul acestor edeme este foarte mare atunci cand cuprinde zona gatului si provoaca dificultati grave in respiratie fiind un risc pentru viata animalului. Datorita pruritului pot apare plagi prin grataj la nivel cutanat care se pot suprainfecta, si trebuiesc tratate incipient sub supravegherea medicului veterinar.
Vom verifica cand au fost facute ultimile deparazitari si vom planifica deparazitarea de primavara in perioada urmatoare, la cateva zile dupa ce cresc temperaturile peste 10 grade celsius. In aceasta perioada larvele parazitilor se transforma in forme infestante, Perioada de vaccinare trebuie sa fie si ea verificata si daca este nevoie sa facem vaccinarea anuala, la cateva zile de la deparazitare.
Dupa topirea zapezii raman multe mizerii care au fost acoperite de zapada, astfel cand iesim la plimbare este indicat sa nu lasam cainele liber, ci sa il tinem numai in lesa, si sa urmarim sa nu manance de pe jos. Inainte de a lasa cainele liber in tarcul pentru caini este indicat sa facem o inspectie sumara, vizuala, a suprafetei de joaca si imprejurimile, urmarind orice ni se pare suspect. Cateva lectii de dresaj sunt foarte utile pentru a invata sa nu manance de pe jos. La cainii de curte trebuie sa le verificam hamul si zgarda, sa fie integre, sa se inchida corect, si daca este nevoie le inlocuim, inspectam si lantul cu care este legat si sistemul de prindere. Solul din zona de plimbare trebuie si el curatat si daca este nevoie reimprospatat prin asezarea unui strat de nisip.
In curte se va face o curatenie generala, se vor indeparta resturile vegetale si vom face si o dezinsectie cu insecticide. Vom urmari cu aceasta manopera indepartarea formelor de rezistenta ale parazitilor, larvelor, capuselor si puricilor. Substanta insecticida o vom procura de la magazinele de specialitate si vom respecta strict concentratiile recomandate. Trebuie sa fim foarte atenti la masurile de protectie a muncii si de siguranta in folosirea substantelor toxice. In perioada de dezinsectie animalele vor fi adapostite separat, ferite de actiunea directa a substantelor folosite, si vor ramane pentru o perioada mai lunga adapostiti pana la uscarea completa a substantei. Cel mai bine operatiunile se efectueaza dimineata si pana seara putem da drumul animalelor in curte.