E de preferat atunci cand va luati cateii sa evitati:
– sa va luati copilul cu dumneavoastra cand doriti sa va luati un catel, pentru ca pretul lui va fi triplat;
– sa va cumparati cainele in weekend, pentru ca va veti grabi si stiti si voi: `graba strica treaba`;
– sa va luati catei slabi si cu burta mare, deoarece aceia au in 90% dintre cazuri viermi intestinali si sigur nu va doriti un catel bolnav.
Acte necesare
Documentele vor trebui sa va fie prezentate si acestea difera in functie de modul de achizitie, dar si in functie de apartenenta lor la o anumita rasa.
Actele obligatorii ale catelului cuprind:
1. Cardul de inregistrare. In toate cazurile inregistrarea este obligatorie. Acesta trebuie sa fie facuta inainte de vanzare, pe cheltuiala vanzatorului sau donatorului. E de preferat sa achizitionezi animalele inregistrate international, adica cele care au microcip, in locul celor tatuate, care provin din pricina abandonului definitiv. Anul este inclus in pret. Daca totusi va luati un catel cu tatuaj, acesta trebuie sa fie vizibil. Va trebui sa verificati daca pe certificat este scris corect numarul de serie si se potriveste cu descrierea facuta despre catelus. Cardul trebuie sa fie emis pe numele si prenumele persoanei care va ofera animalul. Apoi urmeaza procesul de modificare a coordonatelor inregistrate anterior pe actul proprietar al catelului.
2. Certificatul veterinar. Pur informativ trebuie sa stii ca animalul trebui sa detina un certificat sanitar-veterinar recent si actualizat frecvent. Aceasta obligatie se aplica in mod egal, atat la cei care vand animale, cat si la cei care doneaza animale. Continutul certificatului este definit de catre medicul ultimului proprietar si contine anul de vaccinare obligatoriu si optional pasaportul european, asta depinde de unde provine catelul, tot optional este sterilizarea si evaluarea pentru clasarea animalelor periculoase.
3. Contractul de vanzare. Aici sunt nici mai mult nici mai putin, decat toate detalile ce sunt inscrise pe o factura, fiind incluse tot aici toate datele complete ale companiei vanzatorului, apoi si cele ale cumparatorului. Se mai scrie descrierea animalului vandut, precum si inregistrarea acestuia, pretul platit, data de livrare, timpul de scriere a documentului. Acest contract include, de asemenea, datele medicului veterinar. Pentru persoanele fizice, care vand mai putin de doi pui intr-un an pot scrie pur si simplu un document privat scris de mana pe hartie simpla, declarandu-si numele, adresa, apoi datele adoptatorului, descrierea cainelui, permisul sau de nastere cu locul, data si semnatura. Chiar mai simplu, semnarea antecedentului pe cartela de inmatriculare ar fi suficienta. Mentiunea cu privire la pretul platit, in acest caz fiind optionala.
4. Informarea cumparatorului. Crescatoriile profesioniste, magazinele de animale de companie sau diversele asociatii sunt obligate sa prezinte la vanzare sau adoptie un document de informare, care sa contina recomandarile de intretinere corespunzatoare animalelor. Prezentul regulament din pacate nu cere si informatii cu privire la calitatea acestui document.
5. Certificat de nastere. Numai pentru puii de la parinti cunosuti si care confirma ca a fost raportat la SCC (Societatea Centrale Canina). Adesea, acest document este disponibil in ziua tranzactiei. In acest caz, contractul de vanzare trebuie sa indice numarul de dosar ca sa se inregistreze la SCC si i se reaminteste cumparatorului ca acesta va ajunge in cel mai scurt timp disponibil. Pentru puii plasati de catre un individ trimiterile de inregistrare a certificarii SCC cu privire la origini sunt in certificatul sanitar-veterinar.
6. Actul de vaccinare. Vaccinurile nu sunt obligatorii. Dar, in cazul in care vanzatorul a facut o mentiune a acestui argument, pentru a castiga mai multi bani din partea cumparatorului, atunci acest act va trebuie sa includa o descriere a catelului despre rasa, sex, data nasterii cu numarul sau de inregistrare, apoi sa fie scrise data de imunizare, serurile injectabile, autocolante corespunzatoare, semnatura si stampila medicului veterinar care a efectuat aceste lucruri. Persoanele fizice care plaseaza un caine vor avea transcrise vaccinurile in certificatul sanitar-veterinar cerut de regulament. Daca va procurati un catel de la un crescator dubios, de pe internet, etc. si nu sunteti sigur ca vaccinarea a fost facuta conform cu carnetul de sanatate si doriti sa cumparati exemplarul pentru ca va place, atunci va recomand sa ii faceti vaccinarea de la zero pe banii dumneavoastra pentru a preintampina neplacerea imbolnavirii peste o luna sau doua. Daca va procurati catei de pe internet, “samsari” (sunt destui pe internet si va bucurati ca pretul este mic si catelul este cel care l-ati dorit atunci exista posibilitatea ca vaccinurile in cea mai mare parte sa nu fie facute si va treziti cu probleme grave de sanatate la catelul cumparat sau mai rau sa va moara din aceasta cauza.
7. Pasaportul pentru Europa. In cazul in care exista un astfel de pasaport european, atunci el se elibereaza adoptatorului. Acest lucru este valabil mai ales pentru caini dintr-o alta tara din Uniunea Europeana sau a celor care au primit deja vaccinul antirabic. Pentru puii vanduti de catre un individ existenta acestui pasaport este mentionata in certificatul sanitar-veterinar. In cazul in care procurati un catel si vreti sa plecati cu el din tara interesati-va la DSV (Directia Sanitar Veterinara), care sunt procedurile si care sunt protocoalele de primire a animalelor in tarile in care vreti sa mergeti, ca apoi sa faceti protocoalele de imunizare conforme tarii unde mergeti si sa nu aveti neplaceri ulterioare.
sursa: http://www.informatiiprofesionale.ro/achizitie/sfaturi-utile-inainte-de-a-cumpara-un-catel