Pasarile de curte

Pentru păsările de curte crescute în sistem tradiţional, iarna nu înseamnă numai cele trei luni calendaristice clasice, ci de fapt şase luni, din octombrie până în martie, respectiv, acele luni cu temperaturi sub +10 grade Celsius, cu perioada de lumina pe zi redusă şi când posibilitatea de a găsi în natură vitamine şi proteine animale este diminuată. Iată ce aspecte trebuie sa avem in vedere in anotimpul rece.

 

Toamna, gainile sunt afectate de scaderea duratei ciclului natural zi/noapte. Scaderea perioada de lumina pe zi determina o scadere a productiei de oua, pentru ca lumina este primul dintre factorii care influenteaza ouatul.

Primul lucru la care trebuie sa ne gandim este adapostul pasarilor, cotetul. Iarna inseamna o temperatura exterioara scazuta, mai ales noaptea, vant si inghet, impreuna cu scaderea perioadei de lumina naturala.

Pentru a avea un adapost in care sa nu avem grija acestor factori trebuie sa avem in vedere urmatoarele:

Pardoseala adapostului (cotetului) cel mai bine este sa fie din lemn, sau daca nu sa fie un covor de cauciuc peste pardoseala. Trebuie sa evitam cimentul, caramida, betonul sau gresia, deoarece acestea sunt reci si se incalzesc greu pe timp de iarna. Lemnul are un coeficient de izolare termica mai bun decat alte materiale, la fel si cauciucul. Pamantul este un izolator termic destul de bun dar nu este bun datorita faptului ca se “uzeaza” si se curata destul de greu, lasand de dorit si in momentul in care se doreste o dezinfectie buna.

In adapost se amenajeaza spatii pentru dormit, cu stinghii de lemn amplasate la 40 cm deasupra pardoselii si la distanta de 35-40 cm intre ele. Sub pat se formeaza astfel un spatiu in care se strag dejectiile gainilor, spatiu care va fi protejat de o plasa de sarma pentru a nu permite pasarilor sa patrunda in aceasta zona si pentru o curatire usoara

Este indicat ca pe pardoseala sa se puna un asternut din paie sau talaj (se mai pot folosi si coji de floarea soarelui, orez, paie, talas, etc), intr-un strat de aproximativ 10-15 centimetri mai ales la cele din ciment-beton. Atentie ca acest asternut sa fie curat si uscat. Ori de cate oi este nevoie se adauga asternut sau se schimba partile depreciate (asternut umed, cu dejectii in exces, asternut care a inceput sa fermenteze, etc). Este indicat ca aceasta pardoseala sa fie usor inclinata si putin mai sus decat nivelul solului si cu un sant de scurgere, pentru a evita patrunderea apei odata cu topirea zapezii. Peretii adapostului trebuie sa fie si ei izolati termic. Este important sa nu aiba sparturi, fisuri si sa fie izolati termic. Majoritatea sunt din paianta sau caramida (inclusiv boltari), care ofera o izolatie termica acceptabila, dar se pot izola suplimentar cu placi de polistiren pe exterior. Mare atentie trebuie acordata si ferestrelor si usilor adapostului. O mare parte din cadura se pierde prin aceste locuri. Este important ca acestea sa se inchida complet, sa poata fi incuiate/blocate inchise sa nu fie deschise datorita unui vant puternic. Daca este nevoie se pune o banda de etansare pe marginea acestora ca sa elimine posibilitate de a se produce curenti de aer. Nu trebuie uitata si posibilitatea de aerisire a adapostului, in acest anotimp, usile si ferestrele stand mai mult inchise schimbul de aer cu mediul exterior este mai mic si creste astfel posibilitatea acumularii de gaze periculoase (in special amoniac), astfel se prevede adapostul cu o gura de aerisire (sau mai multe in functie de marimea adapostului), in partea medie sau superioara, numai jos de 50 cm fata de pardoseala, cu un deflector de vant la exterior, asemanator celor de la cosurile de soba, impiedicand astfel vantul sa sufle aer in interior. Acoperisul adapostului trebuie sa fie etans si solid, sa reziste greutatii zapezii. Si acesta trebuie sa aiba o izolatie termica corespunzatoare.

 

Viteza curentilor de aer in adapost nu trebuie sa fie mai mare de 0,2-0,3 m/s, iar concentratia de amoniac trebuie mentinuta sub 0,2 la mie. Sunt doua probe care ne indica o ventilatie insuficienta a adapostului: degajarea puternica de amoniac, ce se simte la nas si la ochi cand intram in adapost, si cresterea umiditatii in asternut, concomitent cu aparitia de condens pe pereti.

 

Atentie la folosirea placilor de polistiren, acestea trebuie sa fie tencuite, pasarile au obiceiul sa ciuguleasca din acestea si pot avea tulburari digestive. Tot din aceste motive si vata minerala trebuie sa fie acoperita cu placaj astfel incat pasarile sa nu aiba acces la aceasta.

 

Un alt aspect important in adapost este iluminatul, care trebuie sa suplineasca scaderea perioadei de lumina naturala. Sursa de lumina este indicat sa fie amplasata in zona geamurilor, sa fie cat mai apropiata ca directie de cea naturala si sa fie in apropierea hranitoarelor si a adapatorilor si cat mai departe de cuiburi si zona de dormit.

 

Padocul, locul unde stau pasarile in timpul zilei, pe perioada de iarna este important sa fie permanent curat. Este important sa fie putin inclinat si cu sant de scurgere, sa nu favorizeze acumularea de apa sub forma de balti. Acestea pot ingheta si fiind alunecoase sunt surse de accidente pentru pasari si pentru ingrijitor. In cazul in care aveti probleme cu gheata nu folositi sare! Sarea este foarte toxica pentru pasari putand duce pana la moartea acestora!

Gardul ce imprejmuieste padocul trebuie sa fie integru, complet pentru a evita posibilitatea pasarilor de a iesi din acesta, se pot rataci, nu mai gasesc adapostul si pot suferi degeraturi sau chiar pot muri.

In cazul in care se anunta zile cu temperaturi mult scazute este indicat chiar sa tineti pasarile peste noapte intr-o incapere ce are posibilitatea de a fi incalzita. Mare atentie la posibile acumulari de gaze in cazul incalzirii cu sobe sau surse cu flacara deschisa, si trebuiesc luate masuri stricte si impotriva incendiilor. Temperatura optima in adapost este intre 20-15 grade celsius, cu o umiditate de 60 %.

 

In afara de masurile care tin de adapost trebuie sa tinem cont si de alimentatie. Astfel iarna este un anotimp in care lipseste verdeata proaspata. Datorita acesti fapt ratia alimentara este mai scazuta in vitamine si minerale, fapt ce trebuie compensat prin suplimente mineralo-vitaminice, speciale pentru pasari, care se adauga in mancare.

O reteta ce se poate pregati de oricine in gospodarie contine Grau 8 % , Ovaz 8 % , Porumb 51 % , Orz 8 % , Srot de soia 15 % , Şrot de floarea soarelui 7 % , Faina de peste vitaminizata 0.5 % , Calciu vitaminizat 2.3 % , Sare 0.2 %

Hrana nu trebuie sa stea in adapost sau in padoc mai mult de 30 de minute, aceasta ingheata si se depreciaza. Astfel este indicat ca hrana sa fie administrata usor calduta iarna, dar atentie sa nu fie prea fierbinte. Apa pentru baut trebuie sa fie pusa usor calduta, si in recipiente termoizolante, cu sau din polistiren expandat. Acestea se vor lasa maxim o ora afara si se vor verifica pentru a nu ingheta apa. Se vor pune in interiorul adapostului, ferite de vant si inghet.

 

Este important sa se efectueze toate actiunile de vaccinari obligatorii si deparazitari conform programelor directiilor veterinare locale, asigurand astfel un grad crescut de rezistenta imunitara, alaturi de dezinfectii si decontaminari ale adaposturilor si padocurilor.

In fiecare zi trebuie facuta o inspectie sumara a adapostului si a pasarilor. Inspectia adapostului se refera la verificare functionarii corecte a tuturor instalatiilor, in special cea electrica si cea de incalzire. La inspectia pasarilor se urmareste starea generala, modul cum se hranesc si se adapa, masa musculara si penajul. Toate pasarile care prezinta semne suspecte se vor separa imediat de restul grupului si se va consulta un medic veterinar.

Voi reveni cu informatii despre cele mai frecvent intalnite boli la pasarile de curte.